Na sklepowych półkach w Polsce widać niedobory cukru, jednak nie ma powodów do paniki
— W magazynach spółek państwowych cukru jest wystarczająco — przekonuje przewodniczący komisji rolnictwa i rozwoju wsi poseł Robert Telus
Powodów niedoborów jest wiele, m.in. wojna w Ukrainie, ale i niepotrzebne wykupywanie sklepowych zapasów w odpowiedzi na plotki
More items
Skąd brak cukru w sklepach?
Co się dzieje z cukrem w Polsce?
Kiedy cukier będzie w sklepach?
Dlaczego brak cukru w Biedronce?
komunikacji korporacyjnej w Biedronce, w związku ze spadającą dostępnością cukru na rynku niektórzy klienci kupują w sklepach tej sieci „niedetaliczne ilości” cukru. – Na podstawie analizy paragonów można stwierdzić, że nabywcami są przedsiębiorcy, a nie gospodarstwa domowe.
Kto rzadzi cukrem w Polsce?
Dlaczego jest problem z cukrem w Polsce?
Powodem pustych półek nie jest brak towaru na rynku, ale wzmożony popyt wywołany strachem przed dalszymi wzrostami cen. Intuicja klientów jest słuszna: w hurtowniach produkt jest już droższy niż w detalu. Biedronka i Netto wprowadziły limity na sprzedaż cukru jako pierwsze.
Czemu wykupuja cukier?
Czy cukier będzie droższy?
Cukier podrożeje jesienią W przyszłości zapewne czekają nas kolejne podwyżki. Rolnikom ta uprawa musi się opłacać i my to rozumiemy” – wskazał Kubiak. „Jesienią będziemy produkowali cukier z buraków skupionych po nowych, wyższych cenach. Wzrosną też koszty produkcji: sama energia będzie prawie cztery razy droższa!
Czy na rynku brakuje cukru?
Czy brakuje w Polsce cukru?
Polska jest trzecim największym producentem cukru w Europie i w magazynach jest go więcej, niż potrzebujemy. Producenci zapewniają, że go nie zabraknie.
Ile kosztuje 1 kg cukru w Biedronce?
cena regularna 4,99 zł/opak.
Dlaczego w Lidlu nie ma cukru?
Jak wyjaśnia szefowa komunikacji Lidla Aleksandra Robaszkiewicz, z obserwacji sieci wynika, że wzmożony w ostatnich tygodniach popyt na cukier jest spowodowany hurtowymi zakupami przedsiębiorstw. Działanie to uniemożliwiało utrzymanie pełnej dostępności dla klienta detalicznego.
Jaka jest cena cukru w Lidlu?
Czemu znika cukier?
Dlaczego cukru brakuje w sklepach? W czerwcu portal money.pl informował, że jeszcze w tym roku cukier zdrożeje. Okazuje się bowiem, że choć w Polsce wciąż produkuje się go dużo, coraz więcej rolników rezygnuje z uprawy buraków cukrowych z powodu rosnących kosztów i nieopłacalności produkcji.
Dlaczego drogi cukier?
Nie chodzi tylko o benzynę, ale też gaz, niezbędny do produkcji cukru z buraków. Sam koszt uprawy buraków cukrowych wzrośnie w tym roku o co najmniej 40 proc. Na cenę końcową cukru wpływają też koszty prądu, które do każdego kilograma doliczą cukrownie.
Czy w sklepach zabraknie cukru?
Wicepremier i minister rolnictwa Henryk Kowalczyk zapewnia, że cukru w Polsce nie zabraknie. Dodaje także, że popyt ze strony konsumentów pozytywnie wpłynie na należącą do państwa Krajową Spółkę Cukrową.
Czy w polskich sklepach brakuje cukru?
Przestraszeni Polacy rzucili się na zakupy. W dyskontach klienci konkurują o cukier z właścicielami małych sklepów, bo w wielkim handlu bywa tańszy niż w hurcie. W polskich sklepach brakuje cukru, mimo że i w kraju, i w Europie jest go dużo.
Ile cukrowni jest w polskich rekach?
Gdzie jest najtańszy cukier w Europie?
Wychodzi na to, że cukier jest najdroższy w Polsce. Na drugim miejscu znajduje się Irlandia oraz Szwajcaria. Natomiast najmniej wydamy na ten produkt w Holandii. Tam za kilogram cukru musimy zapłacić jedynie 3, 10 zł.
Kto wykupuje cukier?
– Osoby zamożniejsze, lepiej wykształcone i mieszkające w dużych miastach z reguły aktywniej śledzą media i portale społecznościowe niż ich rówieśnicy z mniejszych miejscowości – dodaje dr Łuczak. Z sondażu wynika, że 12,9 proc. Polaków, w związku z tymi doniesieniami, kupiło cukier w nadmiarze. 86,5 proc.
Ile kosztuje cukier w Niemczech?
Ceny cukru w Niemczech zaskakują Polaków W Niemczech jest to znacznie mniejsza kwota. Za standardowe, kilogramowe opakowanie klienci płacą 0,79 euro, czyli w przeliczeniu ok. 3,80 zł. To bardzo atrakcyjna stawka, biorąc pod uwagę wyższe płace naszych sąsiadów.
Czy ceny cukru spadną?
Kiedy spadną ceny cukru w Polsce? Minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk w rozmowie z Polsat News stwierdził, że cena cukru spadnie po nowym sezonie skupowym. Podkreślił też, że wzrost cen cukru spowodowany jest droższymi nawozami, energią oraz burakami.