Pomimo swojej popularności chipsy są pożywieniem o dużej zawartości kalorii i niewielkiej wartości odżywczej. W wyniku tego, spożywanie chipsów w nadmiarze, może powodować niekorzystne skutki zdrowotne, w tym przyrost masy ciała, nadciśnienie tętnicze oraz podwyższony poziom cholesterolu we krwi.Najwyższa pora rozszyfrować te wszystkie obco brzmiące wyrazy i sprawdzić jak poszczególne składniki chipsów wpływają na ludzki organizm:
glutaminian monosodowy (sól sodowa kwasu glutaminowego) – to jeden z najczęściej wykorzystywanych wzmacniaczy smaku w przemyśle gastronomicznym, przyjmowany w zbyt dużych ilościach może znacznie zwiększać ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości.
maltodekstryna – polisacharyd stosowany jako środek stabilizujący, zagęszczający i konserwujący, może powodować biegunki, wzdęcia i alergie.
More items
Czym grozi jedzenie chipsów?
Po pierwsze na skutek smażenia wytwarza się akrylamid, substancja która jest toksyczna dla układu nerwowego, może być również czynnikiem rakotwórczym; a najwięcej jest niej właśnie w chipsach. Regularne spożywanie dużych ilości akrylamidu powoduje powstawanie w organizmie stanów zapalnych.
Ile razy można jeść chipsy?
Jeśli chodzi o fast-foody – tutaj z cheat mealem ograniczyłabym się do max. 1 tygodnia (a nawet lepiej by było raz na dwa tygodnie). Czyli raz na tydzień można sobie zjeść coś niezdrowego. Częstsze posiłki tego typu na pewno miałyby negatywny wpływ na nasze zdrowie… i wagę też.
Czy można jeść chipsy?
Chipsy to kaloryczna przekąska, która jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, soli oraz glutaminianu sodu. Częste spożywanie tego produktu może zwiększać ryzyko rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy oraz chorób układu krążenia.
Dlaczego tak lubimy chipsy?
Są bogate w tłuszcz, który podświadomie lubimy, ponieważ jest wysokokaloryczny, a przy tym jest nośnikiem smaku, w sól, która dostarcza sodu, dawniej znacznie rzadszego, dlatego tak pożądanego oraz glutaminian sodu dającego smak umami, który mózg odczytuje jako potencjalne źródło wartościowego białka.
Czy można jeść chipsy?
Chipsy to kaloryczna przekąska, która jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, soli oraz glutaminianu sodu. Częste spożywanie tego produktu może zwiększać ryzyko rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy oraz chorób układu krążenia.
Jakie chipsy są zdrowe?
Jeśli więc sięgamy po chipsy, polecam wybierać chipsy solone, w których składzie znajdziemy jedynie ziemniaki, olej i sól. Na rynku możemy znaleźć dużo chipsów solonych, które zawierają tylko te trzy składniki, czyli mają najkrótszy i najprostszy możliwy skład bez zbędnych dodatków.
Czy można jeść chipsy w nocy?
Postaraj się jednak zrezygnować z ich podjadania szczególnie o późnych porach. Jeśli weźmiesz jednego chipsa, nawet nie zauważysz jak twoja ręka będzie sięgała po następne. Chipsy niestety uzależniają, a pamiętać trzeba, że zawierają bardzo dużo tłuszczu i soli. Dlatego zamiast nich podjadaj orzechy.
Dlaczego warto jesc chipsy?
Chipsy – składniki odżywcze Średnia porcja chipsów ziemniaczanych zawiera około 153 kalorii. Co ciekawe, chipsy w swoim składzie zawierają witaminy z grupy B, takie jak witaminy B5 i B6, a także potas. Posiadają również niewielkie ilości błonnika, białka i innych składników odżywczych.
Czy można przytyć od chipsów?
Porcja chipsów dostarcza nam średnio 152 kcal i 10 g tłuszczu. Jedząc 2 paczki tygodniowo rocznie dostarczamy sobie aż 23 400 kcal i dodajemy 7 kg do swojej wagi. Jest to produkt szczególnie niebezpieczny ze względu na sporą zawartość chemicznych dodatków odpowiedzialnych za np. smak „serowy”.
Czy chipsy to jest fast food?
Do żywności typu fast food można zaliczyć również słone przekąski, takie jak: chipsy, prażynki, chrupki, paluszki.
Czym najlepiej zastąpić chipsy?
Dobrym zamiennikiem słonej przekąski będą także wszelkiego typu bakalie, jednak te bardzo słodkie lepiej spożywać w ograniczonej ilości. Zamiast chipsów możemy chrupać również orzechy, najlepiej te niesolone i pozbawione panierki. Dobrą propozycją będą też nasiona i pestki.
Co zjeść zamiast chipsów?
Zwolennicy zdrowych przekąsek wcale nie muszą rezygnować z chipsów. Wystarczy zrobić je z czegoś innego, np.: owoców czy warzyw. Wśród warzyw najlepiej sprawdzą się: seler, marchewka, buraki czy ziemniaki. Fani słodyczy mogą wykorzystać arbuza, jabłka, ananasy czy gruszki.
Czy chipsy są rakotwórcze?
Łatwo sobie wyobrazić, jak duże ilości akrylamidu powstają w czasie produkcji chipsów, które przecież są bogate w cukry. Udowodniono, że substancja ta ma właściwości rakotwórcze (wpływa głównie na wzrost ryzyka wystąpienia raka przełyku). Oprócz tego akrylamid działa niekorzystnie na układ nerwowy.
Jak zrobić zdrowe chipsy?
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na cieniutkie plasterki (im cieńsze, tym chipsy będą bardziej chrupiące). Przesypać do miski i skropić olejem tak, aby obtoczył wszystkie talarki. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10 minut aż będą złote i chrupiące. Po wyjęciu ostudzić i posolić.
Czy chipsy mogą się zepsuć?
Producenci muszą umieszczać daty minimalnej trwałości na swoich produktach, chociaż duża część z nich nie traci żadnych swoich walorów nawet kilka lat po jej upłynięciu (więcej informacji tutaj).
Czy można codziennie jeść chipsy?
Chipsy są po prostu stworzone, by uzależniać. Mają wyjątkowo wyrazisty smak, który nie pozwala poprzestać na kilku kęsach. Ich sekretem jest połączenie soli i oleju. Warto zaznaczyć, że jedzenie codziennie jednaj małej paczki chipsów sprawia, że w skali roku dodajemy do naszej diety aż pięć litrów oleju.
Czy chipsy są rakotwórcze?
Raka i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dowodzą, że akrylamid, powstały w procesie przygotowywania chipsów ziemniaczanych w bardzo wysokiej temperaturze, jest składnikiem rakotwórczym. Badania przeprowadzone na zwierzętach wskazują, że akryloamid może uszkodzić DNA i powodować niektóre rodzaje raka.
Dlaczego boli mnie brzuch po chipsach?
Spożywanie obfitych, tłustych potraw smażonych na głębokim tłuszczu może wywołać szereg dolegliwości układu trawiennego. Objawy, takie jak: zgaga, wzdęcia, ból brzucha są efektem stosowania nieprawidłowej diety bogatej w tłuszcze i węglowodany.
Jak zrobić zdrowe chipsy?
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na cieniutkie plasterki (im cieńsze, tym chipsy będą bardziej chrupiące). Przesypać do miski i skropić olejem tak, aby obtoczył wszystkie talarki. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10 minut aż będą złote i chrupiące. Po wyjęciu ostudzić i posolić.
Czym grozi jedzenie chipsów?
Po pierwsze na skutek smażenia wytwarza się akrylamid, substancja która jest toksyczna dla układu nerwowego, może być również czynnikiem rakotwórczym; a najwięcej jest niej właśnie w chipsach. Regularne spożywanie dużych ilości akrylamidu powoduje powstawanie w organizmie stanów zapalnych.
Czy można jeść chipsy?
Chipsy to kaloryczna przekąska, która jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, soli oraz glutaminianu sodu. Częste spożywanie tego produktu może zwiększać ryzyko rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy oraz chorób układu krążenia.
Dlaczego tak lubimy chipsy?
Są bogate w tłuszcz, który podświadomie lubimy, ponieważ jest wysokokaloryczny, a przy tym jest nośnikiem smaku, w sól, która dostarcza sodu, dawniej znacznie rzadszego, dlatego tak pożądanego oraz glutaminian sodu dającego smak umami, który mózg odczytuje jako potencjalne źródło wartościowego białka.
Czy Pringles są zdrowe?
Najgroźniejszym składnikiem chipsów i Pringles nie jest zatem żaden z dodatków, lecz związek chemiczny powstający przy wypieku: akrylamid. Akrylamid jest substancją chemiczną z grupy neurotoksyn, która powstaje podczas przetwarzania w wysokich temperaturach produktów na bazie mąki.
Czy Lay’s Prosto z Pieca są zdrowsze?
Ma najmniej skomplikowany skład ze wszystkich chipsów. Pod tym względem na pierwszy rzut oka wygrywają zwykłe Lay’s, jednak magia zaczyna się dziać dopiero w tabeli wartości odżywczych. Pieczone chipsy mają prawie 100 kcal mniej, a różnica ta pochodzi głównie z tłuszczów – 33g vs 14g.
Co jeść wieczorem żeby nie przytyć?
Doskonałym wyborem na kolację będą produkty takie jak jaja, mleko, pestki dyni, banany czy orzechy. Są one bogate w tryptofan. To aminokwas, który wspiera produkcję melatoniny – hormonu odpowiedzialnego za rytm dobowy organizmu, w tym również za sen.