– Polsce nie zabraknie cukru. Jesteśmy trzecim producentem cukru w Unii Europejskiej, więc mamy go naprawdę dużo. Przejściowe trudności logistycznie zagranicznych koncernów handlowych spowodowały właśnie tego typu problemy – powiedział w ubiegłym tygodniu minister rolnictwa Henryk Kowalczyk.
Czy faktycznie brakuje cukru?
„Rzeczpospolita” zaznacza, że choć klienci w nerwowej atmosferze wykupują cukier ze sklepów, to wcale go nie brakuje. „W Europie jest 1,9 mln ton zapasów. A Polska zaliczyła wyjątkowo udany sezon produkcji z wynikiem o 340 tys. ton lepszym niż przed rokiem” — czytamy.
Czy w Polsce brakuje cukru?
Polska jest trzecim największym producentem cukru w Europie i w magazynach jest go więcej, niż potrzebujemy. Producenci zapewniają, że go nie zabraknie.
Dlaczego w Biedronce brakuje cukru?
komunikacji korporacyjnej w Biedronce, w związku ze spadającą dostępnością cukru na rynku niektórzy klienci kupują w sklepach tej sieci „niedetaliczne ilości” cukru. – Na podstawie analizy paragonów można stwierdzić, że nabywcami są przedsiębiorcy, a nie gospodarstwa domowe.
Dlaczego w Polsce zaczyna brakować cukru?
Dlaczego cukru brakuje w sklepach? W czerwcu portal money.pl informował, że jeszcze w tym roku cukier zdrożeje. Okazuje się bowiem, że choć w Polsce wciąż produkuje się go dużo, coraz więcej rolników rezygnuje z uprawy buraków cukrowych z powodu rosnących kosztów i nieopłacalności produkcji.
Czemu wykupuja cukier?
Kto wykupuje cukier?
– Osoby zamożniejsze, lepiej wykształcone i mieszkające w dużych miastach z reguły aktywniej śledzą media i portale społecznościowe niż ich rówieśnicy z mniejszych miejscowości – dodaje dr Łuczak. Z sondażu wynika, że 12,9 proc. Polaków, w związku z tymi doniesieniami, kupiło cukier w nadmiarze. 86,5 proc.
Ile kosztuje cukier w Niemczech?
Ceny cukru w Niemczech zaskakują Polaków W Niemczech jest to znacznie mniejsza kwota. Za standardowe, kilogramowe opakowanie klienci płacą 0,79 euro, czyli w przeliczeniu ok. 3,80 zł. To bardzo atrakcyjna stawka, biorąc pod uwagę wyższe płace naszych sąsiadów.
Skąd Polska ma cukier?
Z danych ARR wynika, że do Polski z Mozambiku przywieźliśmy ponad 25 tys. ton cukru. Poza tym do naszego kraju przywoziliśmy cukier z Niemiec, Francji, Danii, Czech oraz Mauritiusa. Z tego ostatniego pochodziło 6 procent całego naszego importu.
Ile kosztuje cukier w Czechach?
Cena cukru w przygranicznych sklepach w Czechach waha się od 14,9 do 16 koron za kilogram, co w przeliczeniu na złotówki daje od 2,83 do nieco powyżej 3 zł.
Czy Polska ma cukier?
Ile kosztuje cukier za 1 kg?
Za 1 kilogram trzeba zapłacić tam od 7,99 do 8,50 zł. Sprzedawcy oferują również większe ilości. Na przykład za 6 kg zapłacimy 51,99 zł. Inny sprzedawca oferuje 10 kg cukru za 84,99 zł.
Jaka jest cena cukru w Lidlu?
Kiedy będzie cukier?
Czy limit na cukier jest legalny?
taki wskazujący, że 10 kg cukru jest w promocji, a przy zakupie większej ilości cena będzie normalna, a nie promocyjna. W przypadku bardziej restrykcyjnych ograniczeń sprzedaży, zawsze istnieje ryzyko zarzutów ze strony UOKiK związanych z podejrzeniem prowadzenia nieuczciwej konkurencji.
Jaki jest powód braku cukru w sklepach?
Sieci handlowe informują o niedoborach cukru. Powodem jest zwiększony popyt związany między innymi z okresem tworzenia przetworów, a także zakupami pszczelarzy. Część sklepów zdecydowała o wprowadzeniu limitów sprzedaży.
Dlaczego w marketach brakuje cukru?
Jednym z wymienianych w mediach powodów obecnej sytuacji z lokalnymi brakami cukru w sklepach był ten, że ceny dla klientów kupujących towar hurtowo miały być rzekomo wyższe od tych, po jakich zakupiły go sieci handlowe.
Kiedy wróci cukier?
Z jakiego powodu brak cukru w sklepach?
Co jest tego powodem? Powodem pustych półek nie jest brak towaru na rynku, ale wzmożony popyt wywołany strachem przed dalszymi wzrostami cen. Intuicja klientów jest słuszna: w hurtowniach produkt jest już droższy niż w detalu.
Czy zabraknie nam cukru?
Wygląda na to, że brak cukru w sklepach nam nie grozi ze względu na brak produkcji i dostaw. Jeśli zniknie, to najprawdopodobniej przez panikę zakupową. Ta w tym przypadku może mieć jednak ziarno racjonalności. Ceny niewątpliwie skoczą w górę.
Czy w Niemczech brakuje cukru?
W Niemczech nie brakuje cukru. Nasi zachodni sąsiedzi nie mają problemów z dostępnością tego artykułu. Możemy się o tym przekonać dzięki nagraniu, opublikowanemu w mediach społecznościowych przez Polkę, która obecnie bawi za Odrą. Skoro cukier jest, to warto przyjrzeć się temu, ile kosztuje.
Ile w Polsce jest cukrowni?
Co się dzieje z cena cukru?
Pod koniec roku cena cukru może wzrosnąć nawet dwukrotnie – zapowiada Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen Polska w rozmowie z money.pl. Uzasadnia to rosnącym kosztem uprawy buraków cukrowych. Koszt uprawy buraków cukrowych wzrośnie w tym roku o co najmniej 40 proc.
Dlaczego cukier jest drogi?
– W porównaniu z danymi sprzed roku, koszty produkcji buraka cukrowego wzrosły kolosalnie. Produkcja kosztuje przynajmniej 50 proc. więcej niż rok temu, a za wzrost kosztów odpowiadają drożejące nawozy i środki ochrony roślin, a także ceny paliwa i energii – wyjaśnił Rafał Strachota.