Czym zastąpić niezdrowe przekąski?


Kolejną alternatywą bezwartościowych przekąsek są orzechy – pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych idealnie uzupełnią nasze menu. Niektóre z nich, jak orzechy włoskie czy laskowe, możemy kupować na wagę jeszcze w skorupkach. Inne np. nerkowce czy migdały dostaniemy zapakowane w torebki.

Co może zastąpić chipsy?

Zwolennicy zdrowych przekąsek wcale nie muszą rezygnować z chipsów. Wystarczy zrobić je z czegoś innego, np.: owoców czy warzyw. Wśród warzyw najlepiej sprawdzą się: seler, marchewka, buraki czy ziemniaki. Fani słodyczy mogą wykorzystać arbuza, jabłka, ananasy czy gruszki.

Jakie są zdrowe przekąski?

Idealne zdrowe przekąski dla Ciebie to mieszanki pestek, nasion i orzechów. Do wyboru masz między innymi: pestki słonecznika, pestki dyni, rodzynki, suszone owoce, daktyle, migdały, orzechy włoskie, laskowe, nasiona sezamu i chia. Orzechy, pestki i nasiona zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone z grupy omega.

Co zamiast batona?

Owoce – świeże, suszone, pieczone, w formie chipsów lub musu Na pytanie czym zastąpić słodycze, najlepszą odpowiedzią zawsze będą owoce. Dostarczą nam one wiele witamin, substancji odżywczych, a także zaspokoją potrzebę zjedzenia batonika. Co więcej – możemy je jeść pod wieloma postaciami: świeże, suszone czy pieczone.

Co jest gorsze chipsy czy paluszki?

Pięć paluszków to 26 kcal; 100 g to 382 kcal, ale tylko 5 g tłuszczu, co w porównaniu z chipsami, jest niezłym wynikiem. Warto wybierać paluszki i precelki z ziarnami, które prócz pustych kalorii dostarczą nam chociaż błonnika.

Czy paluszki to zdrowa przekąska?

Zwykłe paluszki wcale nie są “niewinną” przekąską puste kalorie, które najczęściej zjadamy w dość dużej ilości. Tak naprawdę jest to biała mąka z dodatkiem drożdży i sporej ilości soli. Sięgając po klasyczne paluszki, dostarczamy organizmowi bardzo dużo zupełnie bezużytecznych węglowodanów.

Co na przekąskę między posiłkami?

Zawsze warto postawić na ekologiczne warzywa i owoce, pamiętając o ich sezonowości. W pierwszej kolejności jako zdrowe przekąski powinniśmy wybierać surowe warzywa takie jak marchewki, seler naciowy, ogórki, papryka, do których można przygotować hummus lub dip na bazie jogurtu.

Co zdrowego do chrupania?

Najlepiej chrupać je na surowo – pokrojone w słupki marchewka, seler, papryka, ogórek oraz połówki pomidorków koktajlowych to zdrowsza alternatywa dla chipsów, paluszków, krakersów i innych słonych przekąsek. Warzywa będą smaczniejsze z dodatkami.

Co robić by nie mieć ochoty na słodycze?

Dobrym substytutem słodyczy może być zastosowanie odżywki białkowej. Owsianka, budyń czy sernik z jej dodatkiem ma słodki smak, jednocześnie nie dostarcza zbędnej ilości cukru. Do deserów przygotowywanych w domu, zamiast cukru warto dodawać naturalne słodziki takie jak erytrol, ksylitol czy stewia.

Jak odmówić sobie jedzenia słodyczy?

Wystarczy ciecierzycę z puszki osuszyć, obtoczyć w różnych przyprawach – np. w kuminie – i prażyć ją na rozgrzanej blasze piekarnika przez kilka minut. Taka przekąska na pewno będzie nam smakować i tym samym sposobem pozbędziemy się chęci podjadania słodyczy.

Co jesc gdy mam ochotę na chipsy?

Możesz też delikatnie zwiększyć ilość soli w twojej diecie (najlepsza będzie sól himalajska lub morska). Spróbuj odrobinę posolić plastry jabłka czy melona, możesz też po prostu położyć szczyptę soli na języku.

Jakie chipsy są zdrowe?

Jeśli więc sięgamy po chipsy, polecam wybierać chipsy solone, w których składzie znajdziemy jedynie ziemniaki, olej i sól. Na rynku możemy znaleźć dużo chipsów solonych, które zawierają tylko te trzy składniki, czyli mają najkrótszy i najprostszy możliwy skład bez zbędnych dodatków.

Ile można przytyc od chipsów?

Porcja chipsów dostarcza nam średnio 152 kcal i 10 g tłuszczu. Jedząc 2 paczki tygodniowo rocznie dostarczamy sobie aż 23 400 kcal i dodajemy 7 kg do swojej wagi. Jest to produkt szczególnie niebezpieczny ze względu na sporą zawartość chemicznych dodatków odpowiedzialnych za np. smak „serowy”.

Jakie chipsy można jeść na diecie?

Chipsy z owoców i warzyw Najpopularniejsze są chipsy z buraków, jabłek czy marchewki. Mogą być równie chrupiące, jak standardowe chipsy, a przy tym są znacznie mniej kaloryczne i zawierają sporą porcję witamin oraz błonnika.

Co zamiast słonych przekąsek?

Warzywa – to najlepsza przekąska, jaką możecie wybrać. Zróbcie eksperyment i na wieczór filmowy zamiast słonych przekąsek, przygotujcie marchewkę, ogórka czy paprykę pokrojone w słupki i chrupcie do woli. Zapewniam Was, że dzięki ich chrupkości, nie odczujecie wielkiej różnicy.

Czy nachosy są zdrowsze niż chipsy?

Nachos są nie tylko pyszne, ale także zdecydowanie bardziej zdrowe niż tradycyjne chipsy. W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów nachos, o różnych smakach, jednak te domowej roboty są najsmaczniejsze i najmniej kaloryczne. Przekąska ta idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju przyjęcia, w tym także grille.

Czy krakersy są zdrowe?

Chipsy, krakersy, frytki Soda, tłuszcz i puste kalorie – tego składają się głównie tego typu przekąski. Są bardzo przetworzone i nie mają już w sobie niczego wartościowego. Za to tuczą jak nic innego.

Co zamiast piwa i chipsów?

Z piwem i do piwa Dobrym zamiennikiem chipsów będą chrupiące i aromatyczne cebulowe krążki. Doskonale sprawdzą się zarówno w roli samodzielniej przekąski, jak i dodatku, na przykład do burgerów czy kiełbasy z grilla.

Dlaczego cały czas chce mi się jeść słodycze?

Nadmierny apetyt na słodycze – przyczyny Gdy jemy cukier, trzustka wyrzuca do organizmu insulinę, która zbija cukier. Mała ilość cukru sprawia, że znów mamy na niego ochotę… Często chęć na słodkie odczuwamy, gdy cierpimy na niedobory cynku, manganu, witaminy C lub witamin z grupy B.

Co można podjadać żeby nie przytyć?

Jeżeli zasady diety nam na to pozwalają, w ramach przekąski możemy sięgać po orzechy, lekkie pieczywo, granolę lub owsiankę, warzywa, owoce, smoothie czy koktajle.

Co można bezkarnie jeść na diecie?

Wśród produktów, które można jeść w dużych ilościach bez obaw znajdują się również algi, bakłażan, jarmuż, brokuły, kalafior, pomidory, jeżyny, arbuz, cytrusy, buraki, ananas, śliwki, sałaty, żurawina, porzeczki i kapusta.

Jak i co jeść żeby schudnąć?

W diecie osób odchudzających się powinny znaleźć się przede wszystkim nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, groch, ciecierzyca). Dostarczają organizmowi białko oraz błonnik pokarmowy, które pozytywnie wpływają na metabolizm.

Co ma mało kalorii a można się tym najeść?

Najmniej kaloryczne warzywa to: ogórek, pomidor, rzodkiewka, sałata, cukinia, szpinak, a także papryka, kalafior, kapusta, brokuły, marchew czy seler naciowy. Z uwagi na niską energetyczność i bogactwo składników mineralnych, można jeść je w niemal nieograniczonych ilościach.

Co ma mało kalorii i zapycha?

Aby zmniejszyć apetyt, warto w codziennym jadłospisie uwzględnić produkty, które wypełniają żołądek i dają długotrwałe uczucie sytości. Doskonałym sposobem na oszukanie głodu jest regularne spożywanie produktów bogatych w błonnik, takich jak warzywa, owoce czy pokarmy pełnoziarniste.

Co oznacza jedzenie słodyczy w nocy?

Przyczyną jedzenia w nocy są zaburzenia snu, zarówno problemy z zaśnięciem, jak i utrzymaniem snu w trakcie nocy. Uczucie sytości i wypełnienia żołądka sprzyja zaśnięciu. Po zjedzenia zwłaszcza słodkiej przekąski dochodzi do wyrzutu insuliny, po którym często odczuwamy lekką senność.

Czy robaki są od jedzenia słodyczy?

Jedząc słodycze poza chwilami przyjemności, narażamy się na poważne niebezpieczeństwa, karmiąc bardzo niemiłe pasożyty. Mowa tu o Candida Albicans, czyli pasożytniczym grzybie z rodziny drożdżaków.