Dlaczego Polacy wykupują cukier?


Dlaczego Polacy kupują cukier na zapas? Dr Michał Włodarczyk, ekono¬mista i socjolog z Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy: Ludzie masowo wykupują cukier przede wszystkim dlatego, żeby zdążyć przed podwyżkami, o których czytają w gazetach lub słyszą w te¬lewizji.

Dlaczego Polacy wykupuja cukier?

Powodem pustych półek nie jest brak towaru na rynku, ale wzmożony popyt wywołany strachem przed dalszymi wzrostami cen. Intuicja klientów jest słuszna: w hurtowniach produkt jest już droższy niż w detalu. Biedronka i Netto wprowadziły limity na sprzedaż cukru jako pierwsze.

Dlaczego w Polsce jest drogi cukier?

– W porównaniu z danymi sprzed roku, koszty produkcji buraka cukrowego wzrosły kolosalnie. Produkcja kosztuje przynajmniej 50 proc. więcej niż rok temu, a za wzrost kosztów odpowiadają drożejące nawozy i środki ochrony roślin, a także ceny paliwa i energii – wyjaśnił Rafał Strachota.

Ile Polacy wydali na cukier?

Ile kosztuje Polski cukier w Niemczech?

Ceny cukru w Niemczech zaskakują Polaków Za standardowe, kilogramowe opakowanie klienci płacą 0,79 euro, czyli w przeliczeniu ok. 3,80 zł. To bardzo atrakcyjna stawka, biorąc pod uwagę wyższe płace naszych sąsiadów.

Z czego wynika brak cukru w sklepach?

Powód był prosty. Parę razy znalazły się w trudnej sytuacji, podpisały umowy na wyższe ceny zakupu, cukier taniał w ciągu roku, więc detaliści dysponowali stosunkowo drogim towarem, sprzedawanym za cenę niewspółmierną do warunków rynkowych.

Czy w Niemczech brakuje cukru?

W Niemczech nie brakuje cukru. Nasi zachodni sąsiedzi nie mają problemów z dostępnością tego artykułu. Możemy się o tym przekonać dzięki nagraniu, opublikowanemu w mediach społecznościowych przez Polkę, która obecnie bawi za Odrą. Skoro cukier jest, to warto przyjrzeć się temu, ile kosztuje.

Dlaczego nie ma cukru w Biedronce?

komunikacji korporacyjnej w Biedronce, w związku ze spadającą dostępnością cukru na rynku niektórzy klienci kupują w sklepach tej sieci „niedetaliczne ilości” cukru. – Na podstawie analizy paragonów można stwierdzić, że nabywcami są przedsiębiorcy, a nie gospodarstwa domowe.

Ile kosztuje 1 kg cukru w Biedronce?

cena regularna 4,99 zł/opak.

Kto wykupuje cukier?

– Osoby zamożniejsze, lepiej wykształcone i mieszkające w dużych miastach z reguły aktywniej śledzą media i portale społecznościowe niż ich rówieśnicy z mniejszych miejscowości – dodaje dr Łuczak. Z sondażu wynika, że 12,9 proc. Polaków, w związku z tymi doniesieniami, kupiło cukier w nadmiarze. 86,5 proc.

Ile kosztuje cukier za 1 kg?

Za 1 kilogram trzeba zapłacić tam od 7,99 do 8,50 zł. Sprzedawcy oferują również większe ilości. Na przykład za 6 kg zapłacimy 51,99 zł. Inny sprzedawca oferuje 10 kg cukru za 84,99 zł.

Czy cena cukru spadnie?

Czy cukier będzie tańszy?

Ruszyła kolejna kampania cukrownicza w Polsce. Wedle szacunków produkcja w tym sezonie będzie niższa niż w poprzednim. Cukru starczy jednak nie tylko na potrzeby wewnętrzne, ale też na eksport.

Kto jest właścicielem cukrowni w Polsce?

Gdzie jest najtańszy cukier w Europie?

Wychodzi na to, że cukier jest najdroższy w Polsce. Na drugim miejscu znajduje się Irlandia oraz Szwajcaria. Natomiast najmniej wydamy na ten produkt w Holandii. Tam za kilogram cukru musimy zapłacić jedynie 3, 10 zł.

Ile kosztuje kilogram cukru na Ukrainie?

Kto kupil polski cukier?

Pfeifer & Langen przejmie ostatecznie cukrownię Glinojeck. Krajowa Spółka Cukrowa była gotowa zapłacić za nią ponad 130 mln euro – informuje Rzeczpospolita.

Kto wykupuje cukier?

– Osoby zamożniejsze, lepiej wykształcone i mieszkające w dużych miastach z reguły aktywniej śledzą media i portale społecznościowe niż ich rówieśnicy z mniejszych miejscowości – dodaje dr Łuczak. Z sondażu wynika, że 12,9 proc. Polaków, w związku z tymi doniesieniami, kupiło cukier w nadmiarze. 86,5 proc.

Ile kosztuje cukier w cukrowni?

netto: 0,72 zł / szt. netto: 0,75 zł / szt.

Ile kosztuje cukier w Czechach?

Cena cukru w przygranicznych sklepach w Czechach waha się od 14,9 do 16 koron za kilogram, co w przeliczeniu na złotówki daje od 2,83 do nieco powyżej 3 zł.

Ile kosztuje Polski cukier w Rumunii?

Kosztuje jedynie 3 zł W Rumunii można go dostać za niewiele ponad 3 zł, podobnie w węgierskich sklepach stacjonarnych.

Ile kosztuje cukier w Francji?

Cena wynosi 0.90 USD. Średnia cena dla wszystkich krajów wynosi 1.31 USD. Baza danych obejmuje 93 kraje.

Dlaczego w Lidlu nie ma cukru?

Jak wyjaśnia szefowa komunikacji Lidla Aleksandra Robaszkiewicz, z obserwacji sieci wynika, że wzmożony w ostatnich tygodniach popyt na cukier jest spowodowany hurtowymi zakupami przedsiębiorstw. Działanie to uniemożliwiało utrzymanie pełnej dostępności dla klienta detalicznego.

Czy może zabraknąć cukru?

– Obawy były nieuzasadnione, a produkty spożywcze były uzupełniane na bieżąco. Wszystko wskazuje na to, że i tym razem pojawiła się nieuzasadniona obawa o dostępność cukru w przyszłości. Obecnie nie ma zagrożeń, że w naszym kraju zabraknie cukru – zapewnia producent.