Jak długo można przechowywać soczewicę?


Soczewicę najlepiej przechowywać w szczelnych, próżniowych pojemnikach w suchym miejscu. Ugotowana soczewica może być przechowywana w lodówce przez 6-7 dni. Ugotowaną soczewicę można również zamrozić. W takim stanie przechowywać ją można nawet do 6 miesięcy.

Czy soczewica się psuje?

Groch, soczewica, ciecierzyca, czy fasola nadają się do spożycia po terminie, jeżeli produkty te są przechowywane w suchym i ciemnym miejscu oraz szczelnie zamknięte.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Czy soczewicę można zamrozić?

Danie idealne do mrożenia Czerwona zupa z soczewicy, podobnie jak inne zupy, idealnie nadaje się do mrożenia. Wystarczy przelać ją do słoika (nie do pełna) lub innego pojemnika i szczelnie zamknąć. Aby rozmrozić zupę należy przełożyć ją dzień wcześniej z zamrażalnika do lodówki.

Dlaczego trzeba płukać soczewicę?

Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą, żeby zmyć pyl i naleciałości na nasionach. Zalej soczewicę wodą w następujących proporcjach: soczewica czerwona i żółta łupana – 1 szklanka wody na szklankę soczewicy, soczewica zielona – 2 szklanki wody na szklankę soczewicy.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Ile może stac soczewica?

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.