Jak zrobić domowe chipsy bez tłuszczu?


Ziemniaki obierz, umyj o pokrój na cieniusieńkie, niemal przezroczyste plasterki mandoliną, czyli cieniutko krojącą tarką. Dopraw ziemniaki przyprawami i koniecznie posól. Jeśli masz na wyposażeniu mikrofali specjalny stojak, ułóż na nim plasterki ziemniaków, ustaw mikrofalę na moc ok 900W i włącz na ok 4-5 minut.

Jak zrobić chipsy w frytkownicy beztłuszczowej?

Wysusz pokrojone ziemniaki. Smaż ziemniaki we frytkownicy 3 minuty w temperaturze 160-170°C (lub w dużym garnku, w którym tłuszcz do smażenia będzie do połowy). W trakcie smażenia mieszaj ziemniaki. Po 3 minutach wyciągnij chipsy i odsącz nadmiar tłusczu na ręczniku papierowym.

Jak zrobić chipsy w domu?

Jak zrobić chipsy w domu na patelni?

Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, gdy osiągnie wysoką temperaturę wrzucam ziemniaki, tyle aby była tylko jedna ich warstwa na patelni. Smażę, zdejmuje z ognia i odkładam na papierowy ręcznik. Usmażone chipsy odprawiam przyprawami, podaję z sosem tysiąca wysp.

Jak zrobić zdrowe chrupki?

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na cieniutkie plasterki (im cieńsze, tym chipsy będą bardziej chrupiące). Przesypać do miski i skropić olejem tak, aby obtoczył wszystkie talarki. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10 minut aż będą złote i chrupiące. Po wyjęciu ostudzić i posolić.

Jak zrobić domowe chipsy w mikrofalówce?

Plasterki obsypujemy lekko sola i/lub papryką. Wkładamy przygotowany talerz do mikrofalówki i grzejemy na 100% mocy 3 minuty. Następnie przewracamy plasterki na drugą stronę i grzejemy na połowie mocy mikrofalówki kolejne 3 minuty.

Jak zrobić chipsy w Airfryer?

Nagrzany kosz lekko natłuść olejem lub olejem w sprayu i umieść w nim ⅓ plastrów batatowych (pieczenie będzie trzeba przeprowadzić w trzech turach). Kosz umieścić w urządzeniu i piec przez ok 10 min. Po tym czasie delikatnie przemieszać chipsy i dopiekać przez kolejne 5 min., aż będą chrupiące.

Jak zrobić domowe chrupiące chipsy?

Pokrojone ziemniaki posypujemy tymiankiem, solą i smarujemy oliwą bądź masłem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy talarki ziemniaków tak, aby na siebie nie zachodziły. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 7-10 minut dla tych 1 mm talarków.

Jak zrobić domowe chipsy o smaku cebuli?

Ziemniaki obieramy,kroimy na cieniutkie plasterki,smażymy na głębokim oleju,kiedy będą już gotowe chrupiące,o złotym kolorze,posypujemy przyprawą w kostce cebulową(dobrze ją rozdrabniamy). Chipsy cebulowe gotowe-pyszne.

Na jakim oleju smażyć chipsy?

Składniki (4 porcje): 5 dużych ziemniaków, dokładnie umytych. Olej rzepakowy do smażenia.

Jakie przyprawy do domowych chipsów?

ulubione przyprawy (ja polecam: sól+ papryka słodka+ papryka ostra + papryka wędzona).

Jakie są najmniej kaloryczne chipsy?

Ma najmniej skomplikowany skład ze wszystkich chipsów. Pod tym względem na pierwszy rzut oka wygrywają zwykłe Lay’s, jednak magia zaczyna się dziać dopiero w tabeli wartości odżywczych. Pieczone chipsy mają prawie 100 kcal mniej, a różnica ta pochodzi głównie z tłuszczów – 33g vs 14g.

Jak zrobić dietetyczne chipsy?

Domowe chipsy pieczone Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na niej ułóż plasterki ziemniaków, spryskaj je lekko olejem, a następnie dopraw solą i wybranymi przyprawami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz w uchylonym piekarniku ok 7-10 minut, obróć plasterki na drugą stronę i piecz kolejne 7-10 minut.

Czy chipsy z piekarnika są zdrowe?

Domowe chipsy z piekarnika przygotowane z ulubionych owoców to smaczna i przede wszystkim zdrowa przekąska. Nie zawierają żadnych konserwantów, natomiast obfitują w cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały, których na próżno szukać w sklepowych chipsach czy innych przetworzonych łakociach.

Jak zrobić chipsy w domu bez piekarnika?

Ziemniaki obierz, umyj o pokrój na cieniusieńkie, niemal przezroczyste plasterki mandoliną, czyli cieniutko krojącą tarką. Dopraw ziemniaki przyprawami i koniecznie posól. Jeśli masz na wyposażeniu mikrofali specjalny stojak, ułóż na nim plasterki ziemniaków, ustaw mikrofalę na moc ok 900W i włącz na ok 4-5 minut.

Jak cienko pokroić ziemniaki na chipsy?

Ziemniaki obieram, płuczę w zimnej wodzie i kroję w cieniusieńkie plasterki. Można ostrym nożem, ale znaczne szybciej -i w sposób gwarantujący pergaminową wręcz cienkość ziemniaczanych plastrów- idzie to zrobić obieraczką do warzyw.

Jak zrobić chipsy ostre?

Obieramy ziemniaki i dokładnie myjemy. Na mandolinie kucharskiej na karbowanym nożu tniemy ziemniaki na krateczkę. Rozgrzewamy olej do wysokiej temperatury i smażymy w garnku lub frytkownicy na złoty kolor. Na koniec doprawiamy chipsy papryką i solą.

Jakie przyprawy do chipsów?

ulubione przyprawy (ja polecam: sól+ papryka słodka+ papryka ostra + papryka wędzona).

Jak odświeżyć chipsy?

Wkładamy chipsy do piekarnika. Podgrzewamy je przez chwilę. Po wyjęciu z piekarnika, chipsy powinny być ponownie świeże i chrupiące.

Jak gotować ziemniaki w mikrofali?

Nastaw kuchenkę na 900W. Podgrzewaj ziemniaki od 3 lub 4 minut, następnie obróć gorące bulwy szczypcami i kontynuuj kolejne 3 minuty.

Jak zrobić domowe chipsy z warzyw?

Plastry pietruszki skrop lub posmaruj oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem, posól i popieprz. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez 30 minut plasterki warzyw na górnej grzałce. Wyłącz piekarnik i zostaw warzywa w zamkniętym piekarniku, aż chipsy warzywne będą dobrze wysuszone.

Jak z jabłek zrobić chipsy?

Umyte jabłka musimy obrać, pokroić na cząstki i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w cienkie plasterki. Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy plasterki i wkładamy je do piekarnika. Suszymy je przez kilka godzin w temperaturze 50 stopni Celsjusza.

Jak zrobić chipsy ostre?

Obieramy ziemniaki i dokładnie myjemy. Na mandolinie kucharskiej na karbowanym nożu tniemy ziemniaki na krateczkę. Rozgrzewamy olej do wysokiej temperatury i smażymy w garnku lub frytkownicy na złoty kolor. Na koniec doprawiamy chipsy papryką i solą.

Jak zrobić chipsy z ziemniaków Ania gotuje?

Ziemniaka krój ostrym nożem o cienkim ostrzu na bardzo cienkie, przezroczyste plasterki, bądź użyj specjalnej tarki z ostrzem do krojenia chipsów. Przed nagrzaniem patelni wysmaruj ją odrobiną oleju. Po chwili układaj obok siebie plasterki ziemniaków. Posmaruj je pędzelkiem kuchennym jeszcze od góry.

Jak zrobić chipsy z mięsa?

Zmrożone mięso kroimy najlepiej na krajalnicy na bardzo cienkie plasterki, kilku milimetrowe. Układamy je na lekko natłuszczonym pergaminie i suszymy na kaloryferze. Do suszenia mięsa można użyć również suszarki do grzybów.

Ile kalorii mają chipsy robione w domu?

Podczas gdy paczkowane chipsy podczas produkcji „toną” w głębokim oleju, domowe, zdrowe chipsy są ledwie muśnięte oliwą z oliwek. Pieczona przekąska –zdrowe chipsy z ziemniaków – w 100 g produktu mają zaledwie 85 kalorii.