Krajowa Grupa Spożywcza S.A. dostarcza cukier do części sklepów Biedronki zgodnie z zawartymi kontraktami i te dostawy odbywają się i będą się odbywały bez zakłóceń – zapewnia Szymon Smajdor, rzecznik prasowy spółki Polski Cukier.
Kto dostarcza cukier w Polsce?
W Polsce produkcją cukru zajmują się cztery firmy zrzeszone w Związku Producentów Cukru – Krajowa Spółka Cukrowa S.A., Pfeifer & Langen Polska S.A., Südzucker Polska S.A. oraz Nordzucker Polska S.A. Sektor daje pracę około 3500 osobom zatrudnionych w cukrowniach.
Dlaczego nie ma cukru w Biedronce?
komunikacji korporacyjnej w Biedronce, w związku ze spadającą dostępnością cukru na rynku niektórzy klienci kupują w sklepach tej sieci „niedetaliczne ilości” cukru. – Na podstawie analizy paragonów można stwierdzić, że nabywcami są przedsiębiorcy, a nie gospodarstwa domowe.
Kiedy będzie dostawa cukru w Biedronce?
Jaki cukier jest w Biedronce?
Cukier trzcinowy tańszy niż z buraka Do wybranych sklepów sieci Biedronka trafił niedawno cukier trzcinowy rafinowany (biały) portugalskiej firmy Sidul, która należy do amerykańskiego koncernu ASR Group.
Dlaczego nie ma cukru w Biedronce?
komunikacji korporacyjnej w Biedronce, w związku ze spadającą dostępnością cukru na rynku niektórzy klienci kupują w sklepach tej sieci „niedetaliczne ilości” cukru. – Na podstawie analizy paragonów można stwierdzić, że nabywcami są przedsiębiorcy, a nie gospodarstwa domowe.
Z jakiego powodu brak cukru w sklepach?
Co jest tego powodem? Powodem pustych półek nie jest brak towaru na rynku, ale wzmożony popyt wywołany strachem przed dalszymi wzrostami cen. Intuicja klientów jest słuszna: w hurtowniach produkt jest już droższy niż w detalu.
Dlaczego brakuje w sklepach cukru?
Jednym z wymienianych w mediach powodów obecnej sytuacji z lokalnymi brakami cukru w sklepach był ten, że ceny dla klientów kupujących towar hurtowo miały być rzekomo wyższe od tych, po jakich zakupiły go sieci handlowe.
Ile kosztuje 1 kg cukru w Biedronce?
cena regularna 4,99 zł/opak.
Dlaczego w Biedronce są puste półki?
Czemu wykupuja cukier?
W jakiej sieci brakuje cukru?
Oprócz braku innych towarów w Biedronkach, o których już pisaliśmy, w większości sklepów brakuje także cukru. Sieć wprowadziła limity na zakup cukru – do 10 kg na jednego klienta.
Czy w Biedronce jest tańszy cukier?
Teraz do Biedronki dotarł rafinowany cukier trzcinowy z Portugalii. Kosztuje on 5,99 zł. Serwis wiadomoscihandlowe.pl donosi, że zgodnie z etykietami na półkach, jest tańszy od produktu z buraka marki Polski Cukier o 0,50 groszy.
W jakim markecie jest najtańszy cukier?
cukier jest obecnie w specjalnej ofercie w kilku miejscach i można go kupić po obniżonej cenie w Kaufland, Makro, Netto, Stokrotka Market, Stokrotka Supermarket. Najniższą cenę cukier można znaleźć w Kaufland, gdzie kosztuje 3,99 zł w ofertach specjalnych, które obecnie tam mają.
Czy grozi nam brak cukru?
Krajowa Grupa Spożywcza S.A. dostarcza cukier w ramach swoich zobowiązań i dostawy odbywają się bez żadnych zakłóceń. Nie grozi nam brak cukru. Prezes Pfeifer & Langen Polska prognozuje, że koszt uprawy buraków cukrowych wzrośnie w tym roku o 40% co przełoży się na co najmniej dwukrotną podwyżkę cen cukru.
Ile kosztuje Polski cukier w Niemczech?
Ceny cukru w Niemczech zaskakują Polaków Za standardowe, kilogramowe opakowanie klienci płacą 0,79 euro, czyli w przeliczeniu ok. 3,80 zł. To bardzo atrakcyjna stawka, biorąc pod uwagę wyższe płace naszych sąsiadów.
Gdzie dostanę cukier?
Cukier, zarówno w pojedynczych, jak i hurtowych ilościach, można kupić w małych sklepach spożywczych, marketach lub hipermarketach. Zwykle spotka się go pakowanego w papierowe paczki mieszczące 1 kg produktu. Warto polować na okazyjne ceny cukru, przeglądając gazetki promocyjne.
Gdzie można kupić polski cukier?
Polski Cukier – Cukier biały | Auchan zakupy online.
Ile kosztuje 1 kg cukru w Polsce?
cena regularna 4,99 zł/opak.
Dlaczego nie ma cukru w Biedronce?
komunikacji korporacyjnej w Biedronce, w związku ze spadającą dostępnością cukru na rynku niektórzy klienci kupują w sklepach tej sieci „niedetaliczne ilości” cukru. – Na podstawie analizy paragonów można stwierdzić, że nabywcami są przedsiębiorcy, a nie gospodarstwa domowe.
Skąd Polska ma cukier?
Z danych ARR wynika, że do Polski z Mozambiku przywieźliśmy ponad 25 tys. ton cukru. Poza tym do naszego kraju przywoziliśmy cukier z Niemiec, Francji, Danii, Czech oraz Mauritiusa. Z tego ostatniego pochodziło 6 procent całego naszego importu.
Kto wykupuje cukier?
– Osoby zamożniejsze, lepiej wykształcone i mieszkające w dużych miastach z reguły aktywniej śledzą media i portale społecznościowe niż ich rówieśnicy z mniejszych miejscowości – dodaje dr Łuczak. Z sondażu wynika, że 12,9 proc. Polaków, w związku z tymi doniesieniami, kupiło cukier w nadmiarze. 86,5 proc.
Czy cukier będzie droższy?
Cukier podrożeje jesienią W przyszłości zapewne czekają nas kolejne podwyżki. Rolnikom ta uprawa musi się opłacać i my to rozumiemy” – wskazał Kubiak. „Jesienią będziemy produkowali cukier z buraków skupionych po nowych, wyższych cenach. Wzrosną też koszty produkcji: sama energia będzie prawie cztery razy droższa!